Ekonomika provozu

Pro každého není ekonomika provozu ten hlavní důvod k pořízení pivovaru, nicméně i tak dostáváte do ruky zařízení, které nejenže dokáže vyrobit VAŠE vlastní pivo nevyčíslitelné hodnoty, ale zároveň jej dokáže vyrobit za velice příznivých nákladů v přepočtu na vyprodukované půllitrové pivo. Samozřejmě, náklady se budou lišit v závislosti na požadovaném výsledku, ale budeme-li jako etalon považovat klasický dvanácti stupňový ležák průměrné ceny, budete velice překvapeni, jak levně se dá pivo vařit.

 

Pro příklad uvedený v přiložené tabulce jsme uvažovali o vaření ve varně s objemem produkovaného piva 25l. Při vaření ve varnách o objemech větších bude výsledek samozřejmě ještě lepší. Kalkulace je zaměřena na svrchně kvašené pivo při použití sladu českého typu a českého chmele v granulované podobě. Vstupní náklady na jednotlivé suroviny jsou takové, jaké najdete nejen na našich stránkách, ale i u dalších prodejců surovin pro domácí vaření piva. Typ energie použité k ohřevu není uveden záměrně, u obou možností (plyn-elektřina) jsou provozní náklady velice podobné.

 

Tabulka nákladů: světlý ležák, požadovaný produkční objem 25l, obsah alkoholu 5%, ohřev plyn/elektřina

SUROVINA

MĚRNÁ JEDNOTKA

SPOTŘEBA

CENA

 

Voda

l

35

 

 

Slad

kg

6

 

 

Chmel

g

100

 

 

Kvasnice

g

 

 

 

Energie

ks

 

 

 

Celkové náklady

 

 

 

 

Celkové náklady na 0,5l